Упатство за употреба за идентификација со две фактори на NEO (2FA)

 • Почетна
 • Упатство за употреба за идентификација со две фактори на NEO (2FA)

Автентикација на дво-фактор на чанта (2FA) Упатство за корисникот

Силно веруваме дека безбедноста на вашата NEO сметка треба да биде приоритет. Ова е причината зошто сега ставивме на располагање верификација во 2 чекора, која ќе стане уште еден слој на заштита, осигурувајќи се дека вашите пари се секогаш безбедни.

Како работиме

Процесот за најавување сега ќе стане малку поинаков:

 1. Системот ќе побара да ја внесете вообичаената лозинка.
 2. После тоа, ќе добиете Еднократна лозинка (OTP) преку нашата мобилна апликација.

 

 1. Веднаш штом ќе го добиете OTP, ќе треба да го внесете и да кликнете на „Потврди“ за да го потврдите вашето најавување на сметката.

Процесот на издавање на плаќањето исто така ќе биде малку поинаков:

Ако овозможите автентикација на двофакторната OTP, повеќе нема да ви треба вашиот код за потврда на трансакцијата. Веднаш штом ќе се овозможи OTP 2FA, ќе можете да испраќате плаќања со помош на OTP, кои ќе бидат испратени до вашиот мобилен уред.

Подесување

Постојат два начина на овозможување 2FA за вашата сметка NEO - преку веб-платформата NEO (канцеларија за веб-клиенти) и преку мобилните апликации на NEO (канцеларија за мобилни клиенти).

Активирање на веб-платформа:

 1. Пријавете се во канцеларијата за веб-клиенти преку веб-прелистувач и најавете се во вашата канцеларија за клиенти за мобилни телефони.
 2. Одете во Мој профил> Пријави се и безбедност> кликнете на копчето „Овозможи“ на двофакторна проверка. Yourе мора да ја потврдите активирањето за автентикација со два фактори на вашиот мобилен уред.

 

 1. Пријавете се во мобилната апликација NEO. Пронајдете известување од NEO на вашиот мобилен уред и едноставно допрете го копчето „Овозможи“. Ве молиме, внимателно прочитајте ги информациите и потоа допрете го копчето „Готово“.

 

 1. Овозможивте 2FA за вашата NEO сметка!

Активирање на мобилна апликација:

 1. Пријавете се во вашата мобилна апликација NEO користејќи ја вашата лозинка.
 2. Одете во Мој профил> Два фактори за проверка> Допрете го копчето „Овозможи“. Внимателно прочитајте ги информациите и допрете го копчето „Готово“.

 

 1. Овозможивте 2FA за вашата NEO сметка!

Те молам забележи:

Во случај да ја користите вашата апликација NEO на неколку уреди, првично ќе треба да изберете „главен уред“ и да овозможите 2FA на него, за да стане „доверлив уред“. Вршење на активности како што се трансфери и надополнување на картички, може да се изврши без потврда од 2FA.

Сепак, ќе мора да ги потврдите трансферите и надополнувањата на картичките што ги иницирате од „недоверливи уреди“ преку 2FA. OTP ќе биде испратен до вашиот „доверлив уред“ со цел да ги завршите соодветните чекори.

Деактивирање

Постои само еден начин на оневозможување на 2FA за вашата сметка NEO - преку веб-платформа NEO (канцеларија за веб-клиенти).

Деактивирање на веб-платформа:

 1. Пријавете се во канцеларијата за веб-клиенти преку веб-прелистувач.
 2. Одете во Мој профил> Пријави се и безбедност> Кликнете на копчето „Оневозможи“> Потврдете го вашето дејство со кодот ОТП испратен до вашиот мобилен уред.

 

 1. Успешно го деактивиравте 2FA за вашата сметка на НЕО!

Те молам забележи:

Силно препорачуваме да не го деактивирате 2FA без значителна причина.

Зошто е корисно?

2FA служи како дополнителен слој на безбедност

Да се ​​има само еден слој, што е лозинка, не може да спречи одредени ризици и нарушувања на безбедноста. Со 2FA може да бидете сигурни дека сите потенцијални обиди за хакерство ќе бидат откриени и нарушени веднаш.

2FA ќе ви даде можност да ја заштитите вашата сметка NEO со помош на не само вашата лозинка, туку и специјалниот безбедносен клуч. Вториот ќе се издава на еднократна основа. Itе можете да пристапите преку нашата мобилна апликација и да ја користите само еднаш.

Дополнителни забелешки:

За корисници на Android: Во случај да морате повторно да ја инсталирате мобилната апликација NEO на вашиот уред, оневозможете 2FA на вашата сметка. После тоа, повторно инсталирајте ја апликацијата и повторно овозможете го 2FA на уредот. Ако ја инсталирате апликацијата NEO без да го оневозможите 2FA, ќе ги ресетирате поставките на „главниот уред“. Haveе мора да контактирате со поддршка на клиенти за да го вратите пристапот до вашата сметка и да го оневозможите 2FA.

За корисниците на iOS: Нема потреба да го оневозможувате 2FA на вашиот уред при повторно инсталирање на апликацијата NEO. Сите технички поставки се поврзани со вашиот Apple ID.

Ако вашиот доверлив уред е украден или изгубен, веднаш повикајте ја нашата поддршка за клиенти, за да може вашата сметка привремено да биде суспендирана.

en English
X